//Американският сенат падна жертва на пещерняците! (Алкохолните босове пак клатят държавата)

Американският сенат падна жертва на пещерняците! (Алкохолните босове пак клатят държавата)

Чутовен дипломатически скандал е на път да избухне между България и САЩ заради статия в „24 часа“, която поставя на карта евроатлантическото бъдеще на страната ни, сипейки клевети върху двама от най-авторитетните американски сенатори Боб Мендез и Джим Риш, обвинявайки ги в корупция и зле прикрит лобизъм.

Дипломати от кариерата се кълнат, че заради пасквила, сътворен от главната редакторка Венелина Гочева по поръчка на скритите й собственици, правителството и лично премиерът Борисов са на път да станат персона нон грата зад Океана, да получат забрана за влизане в Страната на неограничените възможности и дори да попаднат под ударите на закона RICO заради престъпни съглашения с ключови за Балканите и Европа контрабандисти на цигари и алкохол. Редица независими анализатори във и извън страната твърдят обосновано, че медията е скрита собственост на алкохолните олигарси и собственици на „Винпром Пещера“, познати на широката публика като пещерняците. В това ни уверява и доскорошна вестникарска собственичка, която въпреки лоялното си отношение към властта, беше отрязана от финансиране заради желанието на “Пещера” да направи “24 часа” водеща медия. Източници от службите коментират, че през последната година пещерняците търпят сериозни неуспехи в опитите си да неутрализират бизнес и финансовите си проблеми в България. Сега се оказва, че последният им отчаян опит е да ги решат чрез намесване на американски сенатори, част от комисията по външните работи на държавния департамент на САЩ.

Припомняме, че на 4 март т.г., американският Сенат публикува официален документ, изготвен от сенаторите Мендез и Риш, във връзка с двустранните ни отношения и по повод откриването на официалната кампания за парламентарните избори у нас. https://www.foreign.senate.gov/press/chair/release/joint-statement-from-chairman-menendez-and-ranking-member-risch-on-us-bulgaria-bilateral-relationship Няма съмнение, че дипломатите не говорят от свое име, а изразяват и осветляват официалната позиция на Белия дом. А една българска медия, за която се знае, че усвоява може би най-тлъстите бюджети за пропаганда както от държавната хазна, така и от сенчести групировки, си позволява директно да хвърля кал по официален Вашингтон.

Освен че са безумни, действия на хората, стоящи зад „24 часа“, са изключително опасни, както за правителството на България, така и за националната ни сигурност. Твърде е възможно отношенията между двете държави се влошат, ако в САЩ разберат за съществуването на посквила, в който многоуважавани американски сенатори са наречени най – безцеремонно „лъжци“, само защото от висотата на безспорната си експертиза и респектиращ дипломатически опит изразяват становище от името на президента Байдън и отправят препоръки България най-сетне да признае върховенството на закона, този път на дело.

Становището на американския Сенат не казва нищо ново за ситуацията в България, свързана с корупцията, съдебната система и медийната среда. Въпроси, по които вече се е произнесла Европа. Сега обаче заради една медия, използвана да оправя корпоративните неудачи на българските алкохолни босове от Пещера, е възможно да се разклатят държавата и правителството. Ако американските ни партньори разберат, че заради доклада на най-високопоставените им сенатори, изготвен за България като становище на комисията на държавния им департамент, у нас ги наричат „лъжци“, ще избухне сериозен дипломатически скандал между двете държави.

Единствената ни надежда е тази статия в „24 часа“ да не стигне до американското посолство и там да не си дадат сметка, че за пореден път, заради частните си интереси, пещерняците клатят държавата.

Без да се съобразяват, че вредят на настоящето правителство, на което му струва ужасно много да отдалечи България от орбитата на Русия и да изгради надеждни отношения със САЩ. Не е тайна, че пещерняците освен желанието си за монопол в България в сферата на алкохола и цигарите, имат аспирации и към енергетиката. Една от целите на въпросните олигарси е да сложат ръка върху производството на акумулатори у нас и да станат ексклузивен доставчик на Тесла за страната.

Всичко това обаче не бива да се случва за сметка на българската държава и постигнатото от правителствата на България и САЩ. Искрено ще се молим на “Козяк” да не си припомнят дебелите руски връзки на алкохолните босове от “Пещера”, защото играта съвсем ще загрубее, повличайки и премиера.

Направихме си труда да проверим все пак дали твърденията в „24 часа“ за лобистка поръчка от страна на двамата сенатори са верни и се разровихме дали въпросния доклад е качен на страницата на държавния департамент на САЩ. Едва ли ще учудим някого, ако кажем, документът си е там – от официален по-официален. Ще се окаже, че статията, в която „24 часа“ нарича становището на Белия дом “просто добре свършена работа срещу приличен хонорар от двамата сенатори” заради доклада им за корупция, упадък на медийната свобода, политизиране на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона, които създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между България и САЩ, е не просто клеветническа, а и дълбоко невярна.
Нещо повече. Материалът компрометира на България пред евроатлантическите й партньори и демонстрира най-дълбоките измерения на задкулисието и срастването на организираната престъпност с руското влияние и присъдружните на властта медии у нас. Картина, обрисувана до най-дребните детайли от сенатор Боб Менсез и сенатор Джим Риш.