//Брошурата с мъжката гей двойка била „неволно“ изпусната от лекарските кабинети в училищата
гей двойка

Брошурата с мъжката гей двойка била „неволно“ изпусната от лекарските кабинети в училищата

Пореден гаф изправи на нокти здравното и образователното министерства.

Здравният министър Кирил Ананиев определи като провокация разпространението на брошурата с мъжката гей двойка, която достигна до училищата, а това възмуги социалните мрежи.

Ананиев обеща наказания за виновнитe.

Според здравния министър, брошурата е част от здравно-образователна програма, финансирана от Глобалния фонд на ООН, и е била складирана в районните здравни инспекции в страната, но инспекциите в Хасково, Монтана, Ямбол, Видин и Кърджали са допуснали тя да стигне до училищата, като са снабдили с нея медицинските лица от училищните лекарски кабинети. От една седмица институциите работят за нейното изтегляне от училищата, обясни още Кирил Ананиев.

„Тя е свързана с целевата група, която се казва МСМ или това означава „Мъже правят секс с мъже“. Разбира се, това е важна тема и ние въобще не я подценяваме, но има определен регламент, по който тази брошура трябва да отиде само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за наличие на СПИН. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата, поради което веднага, след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата, заедно с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури, за да не достигнат до децата, които са невинни и нямат нищо общо с този проблем“, посочи министър Ананиев.

Брошурата „Любов без последствия“ е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети. Това каза след правителственото заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, обясни Вълчев.