//Външно предупреди турския посланик да не се меси във вътрешните работи на България

Външно предупреди турския посланик да не се меси във вътрешните работи на България

Посланикът на Турция Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май, в което призовава българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, съобщиха от МВнР. Турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България, и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Изразени са били очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно – добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.