//Само във Феникснюз: Гергана Червенкова: Случи се отново и ще продължи, ако няма законови промени!
червенкова

Само във Феникснюз: Гергана Червенкова: Случи се отново и ще продължи, ако няма законови промени!

В края на 2012 г. Цветан Цветанов се върна от САЩ и сам обяви еднолична присъда за Гергана Червенкова, както винаги го е правил – предварително, категорично и като последна инстанция, без произнасяне от съд.

На 8 декември 2012 г.  Няколко дни след освобождаването от ареста на Гергана Червенкова, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвини от телевизионния екран съда, че пуска под гаранция „основния организатор” на международна българо-американска организирана престъпна група,  „което било много лош сигнал към американските ни партньори“.
С това си изявление Цв.Цв. поиска всеки български гражданин, за когото чужда държава има съмнения, че е извършвал престъпления, да бъде незабавно задържан и предаден на чуждата държава, без да е изпълнен стриктно предвидения международноправен договорен ред и българският съд да се увери несъмнено, че съществуват обосновани предположения подкрепени с доказателства, че лицето, чието екстрадиране се иска, е извършител на деянията, които са и обявени за престъпления в чуждата страна.
Всичко това се случи след рекордно продължително работно посещение на министъра в САЩ в периода от 18 ноември до 4 декември 2012 г.

По време на същото това работно посещение, той бе придружен от тогавашния директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Станимир Флоров, негово много приближено лице, както и заместничката на главния прокурор Ася Петрова.

Къде е сега Гергана и какво се случи с нейния казус, Fenixnews.eu я потърси за коментар:

– Здравейте, г-жо Червенкова, как сте към днешна дата, пет години след като съдът Ви пусна на свобода?
– Здравейте, не сме много добре – това, че се случи отново с Желяз* , показва, че ако не се направи промяна в Договора за екстрадиция, ще се случи пак с някой друг. Тогава получихме писмо от парламента, че ще направят промяна, но тя така и не се случи до днес. Шумът около мен свърши, няма медиен интерес, всичко замря и от страна на политиците. Тревожното е, че всички останали държави в ЕС защитават гражданите си, но в България когато поискат екстрадиция, ние веднага сме готови да изпратим човека. При мен бе прецедент, но вече става практика и ще има още като нас. Това, което обществото направи в моя подкрепа, показа, че хората са чувствителни на тази тема, че разбират колко сериозен е този проблем и как той може да засегне всяко едно българско семейство, да бъдеш арестуван без вина.

– Изчистени ли са обвиненията срещу Вас вече?
– Не, срещу мен все още останаха обвинения. Според адвоката ми от Америка няма процедура, по която да ги оттеглят, а това и би означавало, че прокуратурата им по този начин признава, че е направила грешка. Те си запазват правото всеки един момент да изпратят нова молба за екстрадиция срещу мен. Не живея в страх, това само вреди на мен и семейството ми. Имам забрана да пътувам до Америка, а аз и не искам да ходя там. Но ако отида, ще ме арестуват.

– Няма ли давност за тези обвинения?
– Доколкото ми е известно няма давност.

– Семейството и децата Ви изживяха огромен стрес при ареста Ви, как се чувстват сега те?
– Децата са добре, благодаря, те растат и за радост бързо забравят. В момента сме в чужбина, децата учат френски, не сме избягали от България, просто предложиха едногодишен договор на съпруга ми.

– Ще водите ли дела срещу някого за задържането Ви?
– Да, завели сме дела по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди. Идеята ми не е толкова за глупавото обезщетение, а един ден всички, които сме пострадали по този начин, да има практика по тези случаи и тези хора да бъдат защитени. Мен ме арестуваха и 4 дни не допуснаха адвокат до мен, без обвинение, само след един мейл от посолството на САЩ. Допуснаха ме до адвокат 2 часа преди разглеждането на мярката за неотклонение. Ако ме бяха изпратили властите в САЩ, още щях да съм в ареста – вече 5 години!
Стресът и обидата никога няма да си отидат от мен. Радвам се обаче, че цялата мъка, която изживях помогна на следващия, пострадал също като мен – Желяз. Договорът за екстрадиция трябва да бъде променен, защото след нас ще има и други.

Снимка: бТВ

––––––––––––––––––––––––––––-

*Желяз Андреев – бе задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида. То се води срещу 11 души, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Той обвинен в това, че като служител на компанията AW Tronics, на позицията „Продавач Интернет Търговия“ – най-ниското ниво в йерархията на отдел „Продажби“, е осъществил продажба на самолетни части на Сирийските авиолинии. Желяз бе освободен от съда след настояване от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Това не се случи в случая с Гергана, когато прокуратурата отказа среща с нея, защото е от другата страна – обвиняема. Сега обаче точно нейният прецедент доведе до по-бързата положителна развръзка за Андреев.