//Горанов призна, че бащи купуват депутатски места на синовете си!
горанов

Горанов призна, че бащи купуват депутатски места на синовете си!

„Ако промените в кодекса бяха останали във вида, в който се гласуваха в четвъртък, на някои млади народни представители бащите им трябваше много повече да се бръкнат, за да ги направят отново такива”, посочи финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ.

„Това означава, че при ниска тежест на преференцията, когато лесно можеш да промениш листата, можеш с всички сили и способи да въздействаш на листата и да я преподредиш”, поясни той.

Така проверявания за конфликт на интереси министър, който живее в апартамента на кръстника си призна как се става депутат и особено как е сформирано последното народно събрание.

Горанов не пожела да влезе в конкретика за това, кой родител се е „бръкнал”, но по думите му лесно може да се направи статистика за народни представители, които са влезли с преференция. „След това лесно ще стигнете до изводите, към които аз ви наведох”, отбеляза той.

„Ако се окаже, че живея незаконно в сегашния си апартамент, ще напусна политиката.“, заяви още Горанов.

А междувременно хрокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов зависи изцяло от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в конфликт на интереси.

Това твърдят от прокуратурата, а пък КПКОНПИ от своя стнара твърди, че отдавна е свършено, каквото е поръчано, и резултатите са изпратени на прокуратурата.

Това стана ясно от обясненията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, с която „Сега“ са успели да се свържат във връзка с темата. От ноември срещу Горанов тече проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.От обяснението на Арнаудова е станало ясно, че държавното обвинение чака КОНПИ да каже, че министърът не е в конфликт на интереси и всичко ще приключи.

Изданието пише още, че Арнаудова не е успяла да обясни какво е общото между прокурорската проверка и производството за конфликт на интереси, още повече че държавното обвинение е възложило конкретни действия на антикорупционното звено.

Според Арнаудова производството за конфликт на интереси трябва да приключи до 8 март.

Пресцентърът на КПКОНПИ твърди, че отдавна е свършено, каквото е поръчано, и резултатите са изпратени на прокуратурата. Какво е то – се пази в тайна. Проверката за конфликт на интереси започна в началото на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще приключи в законовия двумесечен срок, който имат право да удължат веднъж с 30 дни – тоест максималното протакане, позволено им от закона, е до март. Резултатът трябва да бъде обявен в онлайн регистрите на комисията, допълва „Сега“.