//Делото КТБ, свидетел Бисер Лазов: Иван Костов получаваше по 25 000 лева месечно!

Делото КТБ, свидетел Бисер Лазов: Иван Костов получаваше по 25 000 лева месечно!

Целта на прокуратурата по делото КТБ е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари.

Това коментира зам.главният прокурор Иван Гешев на брифинг. Според него, ако основният свидетел по процеса – Бисер Лазов, потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала банката.

Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за „политическите трепети“ на банкера, заяви Гешев. Той беше категоричен, че ако Лазов потвърди показанията си от тях ще се чуят още имена на публични личности освен споменатите до момента на Иван Костов и дъщеря му Мина.

Иван Гешев обясни защо Бисер Лазов не е подсъдим – защото той не е бил част от хората, които са отпускали кредити в КТБ.

Какво каза пред магистратите Лазов?

В първата част от показанията на ключовия свидетел, стана ясно, че едни пари са текли към Иван Костов.

„Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева.“

Лазов обясни пред Спецсъда, че преди да отговаря на въпроси на прокуратурата и адвокатите, ще направи обстойно изложение.

Оше от 1994 и 1995 година, когато работел в ЦКБ се срещнал с Цветан Василев. Първоначално Василев е ръководел фирмата Финаес, впоследствие е започнал работа в ЦКБ, като на един обяд Василев го поканил да започне да работи в неговата фирма, която фиктивно се ръководела от друг човек.

Според Цветан Василев една банка, за да съществува, трябвало да има лоби. Затова, когато бил поканен през 2000 г. в малката тогава КТБ за изпълнителен директор, веднага било направено дарение на фондация „Демокрация“.

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. „Пушкин“ и „Борис Трети“. Спуснали се по локалното в посока „Пирогов“ към сграда на бул. „Цар Борис Трети“ и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов – Мина.

„Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят“, посочи Лазов.

Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси. Шефът на КТБ разпоредил Бисер Лазов да комуникира с Мина Костова и тези взаимоотношения продължили до февруари 2013 година. Именно тогава вече всички фирми на Цветан Василев, които били 10, се поместили в сградата на бул „Борис Трети“.

Цветан Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и посочил как да се осигуряват по 25 000 лева месечно на фирма на Иван Костов. „Да намеря някакъв начин по договор да се получават тези пари месечно“, заяви Лазов, дясна ръка на Цветан Василев години наред.

Това, което му направило впечатление е, че, служителите от ЦКБ преминавали в неговите фирми, а там отивали в КТБ. Лазаров ги изброи и поименно. „Всички тези размествания ставаха по усмотрение на Цветан Василев. За тях шефът не се променяше, сменяше се само работното място, но изменението на фактическата ситуация, не означаваше изменение на ситуацията шеф-служител“, посочи Лазов.

Основният свидетел сподели още, че при първите им срещи той бил впечатлен от Цветан Василе, споделяли вижданията си и дори двамата мечтаели заедно. Зам-главният прокурор Иван Гешев, който бе и сред първите наблюдаващи по делото, обясни, че разпитът на Лазов е от няколкостотин страници и вероятно ще продължи няколко съдебни заседания.

Разпитът на Лазов продължава.

Снимка: Канал 3