//Демонстрацията по залавяне на престъпник не е за деца, МВР се натяга

Демонстрацията по залавяне на престъпник не е за деца, МВР се натяга

Демонстрацията по залавяне на престъпник категорично не е подходяща за децата в детските градини. Тя би могла да се покаже на ученици в горните класове с цел да ги привлече към полицейската професия, но не и на толкова малки деца. Това заяви пред Дарик психологът Христо Монов, който определи демонстрацията като „недомислена натегация“.

Първо, защото на тази възраст тяхната водеща дейност е играта и те възприемат това, което полицаите им показват като игра. А друг е въпросът, че по време на тази демонстрация има ярки сцени на насилие – удряне по главата на паднал човек, куче нападаше друг. Много от децата може да получат преживяване на негативни емоции в такава степен, че да изпаднат в негативни психични състояния“, обясни психологът.

Този тип демонстрации биха били подходящи за тийнейджъри в последните класове, които биха могли да се ориентират към полицейската професия, смята още Христо Монов.

„За деца от тази възраст категорично е далеч от възможността тяхната зрялост да възприеме онова, което полицаите им показват. Освен това го показаха и некадърно. Самият факт, че има три ранени деца, едното от които и тежко, показва, че не са взети никакви мерки за предпазване живота и здравето на децата. Дано други не тръгнат да правят тази натегация. Това е недомислена до край натегация“, допълни той.

Децата, които са пострадали, и техните семейства да потърсят психологическа помощ в следващите дни, за да се избегнат негативните последици от преживяното, съветва още Христо Монов, но не от психолозите на МВР, защото по думите му, те нямали правилен психологически подход.

Три 6-годишни деца пострадаха при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната в Силистра в петък. Събитието трябвало да е демонстрация на полицията по залавяне на престъпник под надслов – „Ваканция, здравей! Да играем безопасно”. На стадиона в града имало около 300 деца. При хвърляне на светлинно-звукова граната, осколка ранява трите деца. Те са били на около 50 метра от взрива.

„Двете момчета се чувстват добре. Веднага са изписани от болницата, след като са били прегледани. Момиченцето все още е в болница. То е с 8% изгаряния. Това, което знаем, е, че детето е в стабилно състояние”. Това коментира за Нова тв зам.-кметът на Силистра Денка Михайлова.

Заради инцидента бе отстранен шефът на МВР-Силистра ст. комисар Юлиан Караславов, води се разследване.