//Евгения Банева ще става евродепутат, съобщи Николай Банев от ареста
николай банев

Евгения Банева ще става евродепутат, съобщи Николай Банев от ареста

Презе официалния си профил във Фейсбук Николай Банев съобщи, че съпругата му Евгения е подкрепена от инициантивен комитет да се кандидатира за евродепутат.

„Инициативен граждански комитет издига кандидатурата на Евгения Златева Банева за участие в изборите за Европейски парламент.

Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност.“, пише Банев или поне някой от профила му в социалната мрежа.

банев

Дали той разполага с мобилно устройство и сам качва редовните си постове, това е работа на хората на Цецка Цачева от ГДИН. Да си следат клиентите, да спазват правилата.

Не сме чули за проверка на Баневи в ареста с какво разполагат, а подобни волеизявления са добър повод такава да започне. Не за друго, но да не остава съмнението в хората, че за едни може, за други не може.

По-интересното е обаче, че този чалъм, който продължава да е възможен за обвиняеми лица, обект на казаталено преследване им носи допълнителни облаги.

Този филм вече сме го гледали обаче. През 1994 г. соченият за кръстник на мафията у нас – Иво Карамански се кандидатира от затвора за депутат в 37-то Народно събрание. Опитът му остава неосъществен, защото легистрацията му е анулирана, поради нередовност на част от ЕГН-тата в подписката за подкрепата му.

Пред десет години – 2009 г., братя Галеви, които в същият този момент са обвиняеми за организиране на престъпна група, се кандидатираха за депутати и излязоха от ареста с имунитети. Те не успяха да спечелят достатъчно на брой гласове,  като преди това отрекоха да имат намерения да бягат от страната под прикрието на евентуално бъдещо политическо бъдеще.

Бягството им се случи няколко години по-късно  – през 2012 г.

Според юристи, подобно желание от страна на арестанти и разследвани лица, не прекратява наказателното производство срещу тях, а делото блокира, защото Банева ще получи имунитет.

За съжаление след като я пуснат от ареста, тя не може да се върне отново там, освен ако не наруши наложената мярка за неотклонение, вероятно парична гаранция. Може да стане, ако тя се укрие или извърши ново престъпление. 

Ако се укрие… ще има да я търсят, може би като Галеви. 

Това е положението с настоящото законодателство. Несъгласни много, реалността – точно такава.