//Ето кой завърши преговорите за F-16, Каракачанов е проформа
цветанов, борисов

Ето кой завърши преговорите за F-16, Каракачанов е проформа

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обсъди преговорите за закупуване на американски изтребители Ф-16 с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщават от пресцентъра на партията.

Двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.

Цветанов информира Помпео за политическото решение на българския парламент, с което дава мандат на правителството на България да стартира преговорните процедури със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16.

При постигане на съответните договорености в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, подчерта Цветанов.

По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитетът на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО.

Двете страни също са съгласни, че друг много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона.

След българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими, каза още Цветанов. Като особено позитивен пример Цветанов посочи Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и днес членството на Македония в НАТО изглежда все по-близо.

Снимка: БГНЕС