//Законът „Макрон“ вече е приет, но не както искахме ние…
превозвачи

Законът „Макрон“ вече е приет, но не както искахме ние…

Финал на спора за Закона „Макрон“ – страните от ЕС постигнаха тази нощ компромис за реформата в международните пътни превози.

След 14-часови преговори в Брюксел на заседание на съвета „Транспорт, телекомункации и енергетика“ и взаимни обвинения между две групи държави в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм.

Съпротивата бе от страна на България, Полша, Унгария, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва. Мнозинството спечели при обратната теза и другия лагер.

„Споразумението цели да установи по-справедливи правила за водачите и транспортните компании и да засили ефективността на националните контролни власти“, каза австрийският транспортен министър Норберт Хофер, който бе председател на срещата.

Приетият компромис ще послужи като основа за преговори с Европарламента преди приемането на нова европейска нормативна уредба.

Транспортните министри на Полша и Унгария заклеймиха споразумението като непропорционално, дискриминационно и протекционистично. Те заявиха, че то ще навреди на конкурентоспособността.

Страни като Франция и Германия, разтревожени от конкуренцията на фирми в държави членки, където пътните разходи са по-ниски, успяха да издействат прилагане в международните превози на статута на командирован работник, т.е. на такъв, на когото се заплаща според условията на страната, в която пътува.

Мерките засягат не само сухопътния, но и морския транспорт, по-специално каботажния транспорт – плаването между две пристанища в една и съща държава.

Какво предвиждат приетите текстове:

• Седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина;

• шофьорите трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на 4 седмици, освен в някои особени случаи;

• превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна. Така ще се избегне възможността тази практика в чужбина да стане почти постоянна.

Приетите реформи са част от пакета за мобилност, който предизвика гнева на българските превозвачи, които смятат, че така ще бъде убит браншът у нас. Те организираха национален протест в София през май, когато в столицата се провеждаше срещата „ЕС – Западни Балкани“, а премиерът и транпротният министър тогава Ивайло Московски се заклеха, че ще бранят правата им и ще ги извоюват.