//Защо прокурор Гешев отиде във ФБР? Има ли връзка с Ружа Игнатова и венецуелските пари?
гешев, ружа игнатова

Защо прокурор Гешев отиде във ФБР? Има ли връзка с Ружа Игнатова и венецуелските пари?

Една новина от прокуратурата не получи обществен отзвук, защото е протоколна и не е интересна.

„Замeстник главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев е на официално посещение в САЩ за срещи на ръководно ниво с представители на ФБР, базирани в Ню Йорк и Вашингтон.
По време на визитата си г-н Гешев ще разговаря със заместник-директора на ФБР г-н Дейвид Боудич и ще проведе работни срещи в Министерството на правосъдието, в Националния антитерористичен център на САЩ във Вашингтон, както и с федерални прокурори в Ню Йорк, занимаващи се с контратероризъм.
Основни теми на разговорите ще бъдат противодействието на финансирането на тероризма и прането на пари.
Сред целите на визитата е и споделяне на опита, който ФБР има в създаването и функционирането на Съвместните работни групи за борба с тероризма (JTTF), в които влизат представители на много държавни и регионални правоприлагащи и правоохранителни агенции като ФБР, митниците, граничните и имиграционни служби, Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, Командването за криминални разследвания на армията на САЩ, Бюрото за дипломатическа сигурност и др.
Г-н Гешев е придружаван от заместник-председателя на ДАНС г-н Недялко Недялков. По време на визитата в САЩ ще бъдат обсъдени и въпроси, касаещи сътрудничеството между българските и американските служби.“

Скучно, нали?
Нямаше да е интересно, ако преди това не се бяха случили няколко неща, които разтресоха българските служби и зад които стои информация от САЩ и чужди служби, а в България се затрая. Неща, които можеше да са обект на разследване на местна почва, с които наистина да се похвалим, останаха и бяха заметени под килимчето, докато не гръмнаха чужди медии и чужди служби.

Да започнем с венецуелската нишка.

Както самият министър-председател призна, как научихме от американците, че един български адвокат, през една българска банка, която вече не е тайна – Инвестбанк, е прал венецуелски пари.

Главният прокурор Сотир Цацаров след спешната среща при премиера обяви: „Засечени са подобни преводи на средства от държавното петролно дружество на Венецуела. Той уточни, че парите са превеждани през различни банки на основание търговски цели. По думите му, след като бъде установена фактологията, най-вероятно ще се премине към повдигане на обвинение за пране на пари.

„Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки. Работи се изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки“, добави той.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев пък обясни, че лицето, към което са прехвърляни парите е български гражданин, което обаче има местожителство в различни държави и в момента не е на територията на България.

Десетина дни по-рано.

В становище на МВнР (изразено на 10.02.2019 г.), се твърди, че България няма нищо общо с изнесеното и че венецуелският депутат Карлос Папарони лъже, че българските власти са уведомявани за случая.

За този човек – Цветан Цанев, е било писано многократно, но прокуратурата, ДАНС и „Банков надзор“ на БНБ са си затваряли очите.

Гръмна нов скандал след това – в края на февруари т.г.  стана ясно, че крупен измамник, международно издирван, свети на веселяшка, приятелска снимка с… министър-председателя Бойко Борисов!

Тогава, ако не споделиха информацията австрийската полиция, ГДБОП и прокуратурата бяха замълчали за тази бляскава операция, в която Гал Барак, който търгувал със забранените бинарни опции, дори е минал през съда, който го е пуснал под домашен арест.

След това се наложи, пост фактум, Явор Колев да обикаля тв студиата и да разказва за юювелирната операция, завършила в крайна сметка  с арест на Калотина, докато Барак, под домашен арест, се опитва да избяга през Сърбия. Граничарите разбрали, че е издирван от шенгенската система и го спряли. Да му се невиди и късмет!

Същият симпатяга правел сделките си не през коя да е банка, а пак през Инвестбанк, твърди разследване на „Биволъ“.

Друга новина, която не съществува сама за себе си, а е част от пъзела –  Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ) oбяви ĸoи щe бъдaт шecттe бългapcĸи бaнĸи, зa ĸoитo щe cтapтиpa пpeглeд нa ĸaчecтвoтo нa aĸтивитe и cтpec тecт. това стана ясно през ноември 2018 г.

Toвa e чacт oт пpoцeca пo иcĸaнeтo нa Бългapия зa ycтaнoвявaнe нa тяcнo cътpyдничecтвo c EЦБ, ĸoeтo e пъpвaтa cтъпĸa ĸъм пpиcъeдинявaнe ĸъм eдинния бaнĸoв cъюз. Bĸлючвaнeтo ни в нeгo oт cвoя cтpaнa тpябвa дa пpeдxoждa влизaнeтo нa Бългapия в мexaнизмa ЕRМ ІІ.

Cпopeд oфициaлнoтo cъoбщeниe нa финaнcoвaтa инcтитyция тoвa щe бъдaт тpитe нaй-гoлeми бaнĸи – УниKpeдит Бyлбaнĸ, Бaнĸa ДCK, OББ, ĸaĸтo и Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa, Цeнтpaлнa ĸooпepaтивнa бaнĸa и Инвecтбaнĸ.

След като гръмна новината за Гал Барак, ден по-късно, на 1 март т.г., тихомълком напусна подуправителят, ръководител на управление „Банков надзор”, Димитър Костов.

Той отдавна искал да напусне, но имал много важна работа, свързана именно с исканията на ЕЦБ, затова останал, звучи в невнятните му мотиви.

Разбира се нито дума за издънките в една от проверяваните банки – Инвестбанк, замесена в два огромни финансови международни скандала.

Мълчат службите, мълчи правителството, но мълчи и опозицията. Държавата да не се клати излишно, а само в посоката, в окято им се иска на политиците, които драпат за цялата власт.

Третият интересен случай, зад който отново стоят американските служби, но не и последен по значение, е задържането на 6 март в САЩ на Константин Игнатов, брат на Ружа Игнатова, умът и създателят за т.нар. криптовалута OneCoin.

Какви са обвиненията?

Константин Игнатов е арестуван на 6 март 2019 г. на Международното летище в Лос Анджелис, по обвинение в конспирация за измама, произтичащо от ролята му на лидер на международна пирамидална схема, включваща маркетинг на измамна криптовалута, наречена „OneCoin“, съобщи Департаментът по правосъдие на САЩ.

Известната му сестра Ружа Игнатова, основател и истински лидер на OneCoin –  получи открито разследване за  измама, измама с ценни книжа и престъпления срещу изпирането на пари. В резултат на невярното представяне на тяхната криптовалута, което Игнатов и Игнатова  и други направиха за OneCoin, жертвите им са инвестирали милиарди долари по целия свят в измамните дигитални монети. След ареста му Игнатов получи обвинение в съда в Централния район на Калифорния. Ружа Игнатова се издирва.

За тази история може да се напише роман.

Няколко важни факти – през 2014 г. същата жена е наречена бизнес дама на годината и е получила приза в София.

Сградата на нейната фирма е на пъпа на столицата, а в целия свят гърми, че нейната дейност е схема „Понци“ – пирамида в най-чист вид. 

В Българя – оглушителна тишина. Години наред, до моментът в който ГДБОП направи следното: 

На 19 януари 2018 г.  Специализираната прокуратура съобщи, че „участва в неутрализиране на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн.

Международната операция за е за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута на Ружа Игнатова – уанкойн (OneCoin).
Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на СП, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г.
В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол.
Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.
Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.
На 17 и 18 януари 2017 г., в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества.
Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, разпитани са 50 свидетели.“

Какво се случи след това у нас ли? Нищо. Работата по разследваенто е по чужда поръчка, у нас тази схема не ги заинтересува особено, нито я започнаха, нито я довършиха.

На 30 септември и 12 октомври 2105 г. съответно на български и английски език КФН публикува следното съобщение:
„КФН информира потенциалните инвеститори и потребителите в интернет, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с OneCoin не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари. Към настоящия момент OneCoin или други виртуални валути не са признати и не се третират като финансов инструмент по смисъла на ЗПФИ и спрямо тях не следва да се прилагат изискванията на ЗПФИ.
Потенциалните инвеститори и потребители следва да имат предвид, че инвестицията в такива „криптовалути”, които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. При изпадане в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност, лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите.“

У нас все още се неглижират криптовалутите, регулацията спи, законодателят също.

Кой тогава е проспал престъпленията?!

Затова никак не е случайно и весело посещението на прокурор Гешев във ФБР.  Какво ще отчете пред Федералното бюро? Какво ще дадем в замяна?