//Йосиф Сърчаджиев: Разбих сърцето на Пепа Николова, имам грях към Алекс

Йосиф Сърчаджиев: Разбих сърцето на Пепа Николова, имам грях към Алекс

„Разбих сърцето на Пепа Николова! Не мога да върна времето назад, но ако можех, просто щях да я подмина, нямаше да се запозная с нея, за да не разбивам сърцето й, защото моето винаги е принадлежало на жена ми Райна.“

Думите са на големия актьор Йосиф Сърчаджиев, който само преди седмици отново се върна в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

„Знам, че в следващия живот ще се издължа за греха, който имам към дъщеря си Александра, длъжен съм. Ето, наскоро ми се присъни Пепа. Нищо не ми каза, само ме гледаше тъжно и строго“, сподели още актьорът.

От години Сърчаджиев не обича да споменава талантливото си момиче от Пепа Николова. За всичко, което става около нея, го информират приятелите му – кое тв риалити води, какво играе, как се справя. Той си мълчи и не ги разпитва дори за внучката си София.

„Няма място в двете ми пиеси за Александра Сърчаджиева, но има и много други талантливи хора в Сатиричния театър“, каза преди дни Йосиф Сърчаджиев, който постави в един ден на Голяма и Камерна сцена две свои пиеси като режисьор. С първата по произведенията на Жан Батист Молиер – „Жорж Данден, или измаменият съпруг“ и „Сганарел, рогоносец без рога“, обединени под общото заглавие „Рогоносци“, гостува с Ловешкия театър на Сатирата. С втората бащата на Алекс Сърчаджиева прави режисьорската си интерпретация на две кратки пиеси на Чехов – „Мечка“ и „Предложението“ под заглавието „Шеги на любовта“. Финалите на двата премиерни спектакъла бяха добре изчислени във времето. Прекаралият преди време инсулт театрал кръжеше от сцена на сцена, за да приема аплодисментите на публиката. Плътно до него зад завесите се движеше и половинката му – Райна Томова.

Именно тя е жената, която измъкна Йосиф от лапите на обездвижването и живота в изолация.

След като болестта повали Сърчаджиев през 2004 г., семейството продаде къщата си на морето, понеже силното слънце е противопоказно за състоянието на актьора, и се пресели в ловешкото село Кирчево. Дълго време Йосиф прекарваше времето си в отшелничество и размисли за живота и отношенията между мъже и жени, а когато се закрепи, се върна в театъра и в киното вече като режисьор. Идеята бе на Райна. Без нея талантливият артист не би могъл да съществува. Не само че го гледа и обгрижва като малко дете. Именно тя прави сценичните варианти и интермедии на поставяните от него пиеси. Естествено в тях няма място за извънбрачната дъщеря на Йосиф от връзката му с колежката Пепа Николова – Алекс Сърчаджиева.

Тя носи името на татко си, но не изпитва нито обич, нито благодарност към човека, който е неин биологичен баща. Красивата Алекс дълги години играеше в Театъра на българската армия, но миналия сезон го напусна и започна в Сатирата. За рокадата има и друга причина – това е сцената, на която дълги години е играла нейната майка. Йосиф понякога се сеща за дъщеря си Александра и съжалява за начина, по който се е отнесъл с нея. Той така и не успява през годините да се реабилитира пред момичето, което му роди покойната Пепа. Макар и да й дава своята фамилия, той никога не я признава за свое дете и обсипва с обич единствено официалните си наследници. Йосиф грубо наранява Александра и майка й. Особено когато завежда дело, за да си върне фамилията, и го печели на първа инстанция. Пепа, която го ненавиждаше заради предателството и това, че ги е оставил да гладуват и сами да се борят с живота в най-страшните години, представя пред съда писмо от 11 страници, с което печели окончателно неговото име за дъщеря си.

„Не знам какво се е случи. Той най-напред призна Александра за своя дъщеря, когато беше на шест месеца детенцето. И го наричаше „на татко момиченцето“. Изведнъж нещо се случи с другата му дъщеря Ани и спря да говори по темата. Но Пепа спечели делото в съда, Доковска й беше адвокат и го направи без пари. Пуста Пепа беше с голям чар, много я харесвах“, обясни преди време пред вестника отношенията между колегите си и голямата Стоянка Мутафова.

В началото на 80-те Пепа Николова се залюбва с Йосиф Сърчаджиев. По думите на техни колеги връзката им била много силна и много красива. След всяко представление ги виждали заедно в барчето на Младежкия и се радвали на влюбените таланти. „Какво обаче стана после, не е ясно. Защо Йоско така се обърна? Завистници ли пуснаха някаква клюка, за да ги разделят, остава загадка“, клатят тъжно глави ветерани от гилдията.

На младини Пепа е удивително красива и всички я оприличават на италианската кинозвезда Жулиета Масина. Мечтае за кариерата на естрадна певица, приемат я в Консерваторията, а после завършва и ВИТИЗ. Още докато се снима в „Километрите“, италиански моден ас я кани за негов модел в Милано. Тя обаче отказва.

Един от първите й филми – „Понеделник сутрин“, е инкриминиран от цензурата и близо четвърт век не излиза на екран. Твърди се, че това било удар номер едно от поредицата „крошета“ срещу хлевоустата актриса, който се отразил крайно негативно на кариерата й. Но с хъс, борбеност, много талант и изключителна виталност тя успява отново да излезе на авансцената.

Алекс не нарича Йосиф Сърчаджиев „татко“. В повечето случаи използва местоимението „той“. Въпреки хладните отношения между родителите си Сърчаджиева твърди, че не е възпитавана в укор към баща си.

„Българският мъж иска да чука и да бега, не желае да има последствия“, до този житейски извод стигна приживе отправилата се в отвъдното звезда на Сатирата. Собственият й горчив опит й доказа: „Българинът иска хем булка, хем любовница. И ако може да преде и на двете места цял живот – така и той сит, и имотът му цял. А има и такива, които са готови за имот и детето си да заменят“, изповяда се малко преди да си отиде голямата Пепа Николова.