//Как Симеон Караколев преметна бранша и Бойко, малко късни признания

Как Симеон Караколев преметна бранша и Бойко, малко късни признания

Тежка машина е това административният и управленски апарат. Късно усеща и настроенията на обикновените хора. В такива времена умели хитреци се възползват от началните тихи гласове на едните и първоначалната глухота на другите.
Така се случи и с ведрото участие на Симеон Караколев в протестите на животновъдите, които сега се оказаха, че не са точно техни протести.
На нарочна пресконференция всички асоциации, вече заедно признаха, че Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоция (НОКА) ги е изиграл. Но мълчаха, когато той се вихреше в тв студиата, включително и при Слави Трифонов, който както и да коментираме, хабер си няма от проблемите на бранша, но гонейки политическа кариера, яхна метлата на популизма, за да покаже неистова съпричастност със съмнителни познания и разбиране на темата.

Сега се оказа, че едни от бранша не знаели, че на Караниколов му е дадено партийно рамо за протеста пред Министерския съвет, където после видели, че участват странни личности и дори футболни агитки.
Членове от останалите животновъдни асоциации пък, без НОКА, сега едва признаха, че още преди десетина дни научили, че имената им са включени в УС на НОКА без тяхно знание и съгласие – 7 души, които не били подозирали, че са в управителното тяло на НОКА.
Тези жертви обявиха, че ще искат оставки на експерти от МЗХГ, и че и техните имена по този начин ще подкрепят странен протест.
Според Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите те са против политизирането на епизоотичната обстановка. Той обяви, чесега е времето да се помисли за Закон за браншовите организации. Не може една организация, подкрепена от политическа сила, да създаде хаос в нашия бранш, коментира той.

От асоциациите заподозряха политически ход с искането на оставките в този момент, защото ще се наложи забавяне на плащанията и това може да доведе до протести, ескалация на напрежението и падането на правителството в края на годината или в началото на следващата, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.
Никой обаче не посмя да посочи коя е тази политическа невидима ръка, която командва парада и в същото време клати правителството.

Браншовете изказаха и възмущението си от протестите по време на чума и от участието на платени клакьори в земеделието, както сами признаха председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов, Димитър Зоров, шефа на НАЗ Костадин Костадинов, ръководителят на асоциацията на биволовъдите Мария Степанчева, Симеон Присадашки от асоциацията за черношареното говедо, Юлия Куюмджийска и Дарина Шишкова от Обединени животновъди и още някои експерти и фермери.
Белите вече са направени.
Като обобщение браншовиците отсякоха, че епизоотичната обстановка в страната е много сериозна – очаква се африканска чума по свинете, има птичи грип…В крайна сметка стана ясно, че без институциите и компетентните експерти, положението може да стане страшно.
Ситият на гладния не вярва.

Снимка: Фермер.бг