//Корнелия Нинова подаде оставка

Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставка пред Национналния съвет на БСП.

В словото си тя е поискала бърз конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер. Вътрешната опозиция на Нинова поиска обаче оставката на цялото Изпълнително бюро.

Нинова заяви в словото си, че поема цялата отговорност за загубата след евровота.

“При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка“, заяви Нинова. Тя добави, че дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор.

„Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, завърши словото на Нинова.

Съветът анализира резултатите от избори и трябва да обсъди мерки за действие, сред които стартиране на процедура за избор на председател и връщане на левицата в парламента.

Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса на БСП, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова. Ръководството обаче се е обявило против избора на временен лидер.

След като левицата остана втора на изборите за Европейски парламент, Корнелия Нинова обяви в понеделник, че БСП започва процедура за пряк избор на нов председател като знак за поемане на отговорност.