//КС отказа да обяви за противоконституционен Закона за горивата
манолова

КС отказа да обяви за противоконституционен Закона за горивата

Конституционният съд (КС) отклони искането на омбудсмана Мая Манолова срещу лобисткия закон за горивата.

С особено мнение са гласували председателя на съда Борис Велчев, Мариана Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Павлина Панова и Атанас Семов. На заседанието са присъсствали всички 12 съдии от Конституционния съд.

Припомняме, че докладчик по делото бе Анастас Анастасов, номинация и кандидатура на ГЕРБ.

КСмотивира отклоняването на делото с мотива, че омбудсманът няма правомощия да го сезира с правата на стопански субекти, а може да да иска контрол само върху закони, които пряко засягат права на гражданите.

На 8 януари КС образува делото по жалбата на Манолова сезира за закона за горивата (Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход).
Тя сезира висшите магистрати в началото на януари, по време, в което протестираха представителите на дребния бизнес в сектора, които обявиха, че новата уредба унищожава конкуренцията в интерес на едрия бизнес и ги обрича на фалит.

Законът скара две от големите бизнес организации в страната влязоха – Българската петролна и газова асоциация (БПГА) с председател Валентин Златев от „Лукойл България“ напусна Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев, заради подкрепата за отлагането на влизането му в сила.

Парлъментът пък от своя страна отложи с половин година наредбата към закона и промени част от текстовете за обезпеченията изисквани от дребния бизнес.