//Къде са парите на НЗОК?! Дължи 285 млн. лева на европейски държави!
кирил ананиев

Къде са парите на НЗОК?! Дължи 285 млн. лева на европейски държави!

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на европейски дължави за лечение на български граждани над 285 млн. лв. към 31 декември 2018 г.

Това е  отговор на министър Кирил Ананиев на писмен въпрос до депутатката от БСП д-р. Валентина Найденова. 

Припомняме, че споменаването на тези дългове костваха шефското място на проф. Камен Плочев през юни м.г.. Тогава именно Ананиев и ГЕРБ настояха Плочев да се махне бързо, защото изнесъл данни за задълженията на България съм здравните системи на страни от ЕС. Тогава той изпрати писмо в Народното събрание с искане за актуализиране на бюджета.

За тази си постъпка обаче получи обвинение, че не познава закона и е „прескочил“ Наздорния съвет на НЗОК, към който трябвало да се обърне първо.

Припомняме още, че министерствата на финансите и здравеопазването отричаха натрупаната сума към февруари 2018 г. да е 271 млн. лв., като 133 млн. лв. от тях – просрочени. Властта се биеше в гърдите, че просрочване има за едва 7,6 млн. лв.

Въпреки че последно истината излезе наяве и верните числа са посочените от проф. Плочев, той напусна НЗОК, а на негово място назначиха проф. Дечо Дечев.

Според данните на Ананиев към края на 2018 г. общата сума на задълженията към европейски държави е 285 822 000 лв., като просрочени са 135 289 000 лв. лечебни заведения.

По герберски маниер той гарантира, че в рамките на миналата година са направени срещи и са предприети мерки за разсрочено изплащане на натрупаните дългове, които са най-големи към Германия и Австрия, а миналата година били разплатени малко над 70 млн. лв. 

Снимка: БГНЕС