//Окончателно: Няма виновни за смъртта на 13 удавени при потопа в „Аспарухово“!
аспарухово

Окончателно: Няма виновни за смъртта на 13 удавени при потопа в „Аспарухово“!

В тази държава виновни няма. Само природата, но нея няма кой да осъди. Виновни за смъртта на 13 души при потопа във варненския квартал „Аспарухово“ няма! Инфраструктурата пращи от поддръжка, канали, водоснабдяване, всичко е наред,  опитват се да ни кажат нещо, което всички знаем, че не е вярно.

Това се оказва от определение от 24 август 2018 г. на Апелативният съд във Варна. С него е съдът е потвърдил желанието на Окръжната прокуратура, че трябва да бъде прекрането наказателното дело за екстремното наводнение в кв. „Аспарухово“, при което на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души.

Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

За екстремалността на валежите в на 19 юни 2014 год. говорят всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.

И Апелативният съд е приел, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.
Със своето определение Апелативният съд е отменил определението на Варненския окръжен съд, с което е било отменено постановлението за прекратяване на наказателното производство за наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване. 

аспарухово