//Окончателно: 7 месеца отсрочка за подмяна на касовите апарати и друга няма да има!
касов апарат

Окончателно: 7 месеца отсрочка за подмяна на касовите апарати и друга няма да има!

Сроковете за подмяна на касовите апарати няма да бъдат удължавани, отсече финансовият министър Владислав Горанов след среща на българския бизнес в лицето на БСК и, разбира се, премиера Бойко Борисов.

Отсрочка получават само търговците, които използват софтуер за управление на продажбите – те трябва да инсталират въпросния софтуер до края на септември.

Сроковете остават, както са определени в наредбата за регистрирани, по ДДС търговци до 30 март, за нерегистрираните до 30 юни.

„Не бива обаче тези 7 месеца да бъдат пропилени в очакване, че ще има нови седем месеца. Има някои теми, които вероятно могат да бъдат изменени и трябва да бъдат изменени в наредбата така, че тя да стане по-работеща, но препоръчвам на всички ай-ти специалисти и разработчици, ако искат да останат на пазара на предлаган такъв тип софтуер, да използват това време за писане, а не за опозиция“.

Според Горанов фирмите трябва да вложат повече усилия, т.е. пари и да знаят, че промяна няма да има, както и повече отсрочки.

Председателят на Стопанската камара Радосвет Радев посочи:

„Това, което е особено удовлетворително от днешната среща, че голяма част от притесненията на около 60 браншови организации, членуващи в Камарата, бяха чути“.

Срещата е по настояване на браншовите организации на Българската стопанска камара, представени от председателя на камарата Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов.

Според шефа на БСК бизнесът е наясно, че не може да има безкрайност на старта на тази наредба, но тя да се усъвършенства така, че да е разбираема от хората и приложима. Притесненията на фирмите бяха да не се окажат незащитени данни и да не бъде пробита търговската тайна.