//Оръжейни войни – Спецпрокуратурата влезе в „Кинтекс“
прокуратура

Оръжейни войни – Спецпрокуратурата влезе в „Кинтекс“

На 28 март 2019 г. в рамките на досъдебно производство прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от Следствения отдел към СП извършват следствени действия в офисите на дружество „Кинтекс“. В хода на разследването участват и служители на ДАНС.

Изземат се документи и се претърсват помещения.

Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК), съобщиха от държавното обвинение.

Припомняме, че още през септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов изпрати сигнал до прокуратурата заради три вида боеприпаси, защото последните два пъти „Кинтекс“ е поискал оферти само от „Емко“, но не и от ВМЗ и „Дунарит“, а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска, заяви тогава на извънреден брифинг Караниколов.

Ще проверяваме как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са печелили, обясни още Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия

Министерството на икономиката е принципал на оръжейния завод.

През ноември 2018 г.  бе направена промяна в ръководството на дружеството –  от тримата членове на стария борд остава само един, а новите попълнения са Явор Стойков, дългогодишен служител на „Кинтекс“, който поема и поста на изпълнителен директор на мястото на Александър Михайлов. Официално бе оповестено, че смяната е поради нуждата от засилване на пазарните позиции на държавното дружество.