//Превозвачите предвиждат протести и фалити, политиците – безсилни и беззъби
превозвачи

Превозвачите предвиждат протести и фалити, политиците – безсилни и беззъби

Заради приемането на плана „Макрон“ от страните от ЕС на съвета „Транспорт, телекомункации и енергетика“, българските превозвачи се готвят за нови протести.

Георги Цанов от Съюза на международните превозвачи заяви в ефира на „Здравей, България“, че нищо не се е променило и ситуацията отново е в изходно положение, тъй като изискването за прибирането на превозвачите на 4 седмици все още остава.

„Това е повишаване на разходите на българските международни превозвачи. Подобно връщане на шофьора в държавата би струвало поне 300 евро. Остава и изискването междуседмичната почивка да бъде извън кабината на камиона, за което също бяхме против. Около тези мотели, в които може да почиваме, не са изградени паркинги, където да оставим тировете“, каза Цанов.

Шофьорът носи отговорност за товара, затова камионът трябва да е на охраняем паркинг по време на паузите. Според Цанов разделението не е само на Източна и Западна Европа , а на периферните държави и тези, които са в централната част на Европа. 

Колегите от Португалия, Литва, Латвия също пострадват от това решение, защото са далеч от силните икономики.

„Нашите шофьори докато работят във Франция, трябва да им бъде заплатено като на френски шофьор, което е абсурдно. Идва съответният въпрос защо една френска компания, която работи в България не заплаща на българските си служители като на французите?“, попита риторично Цанов.

Според него за пореден път се е оказало, че бленуваната Европа, в която всички исхаме да членуваме и, която би ни отворила път за общ пазар, се оказва, че този пазар с най-различни вътрешни хватки и рестрикции се опитват да изкарат съответиня бизнес и нашите шофьори трябва да станат мигранти, за да изпълняват професията си без тези рестрикции.

Цанов смята, че до фалитит ще се стигне, защото който не изпълнява правилата, ще плаща големи глоби, както и увеличаването на разходзите и намаляването ефективността на едно превозно средство.

Европарламентът все още не е излязъл с официална позиция по плана „Макрон“. Предстоят и преговори със Съвета на ЕС. 

Какво мисли един български евродепутат, когото потърси Нова тв, като му припомни, как самохвално са реагирали преди месеци и лично той, как е извоювана победа, която към днешна дата всъщност не е факт – Ангел Джамбазки.

Припомнени бяха и думите на Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ- ЕНП на 5 юни тази година: „Бях шокиран и поразен! Това беше най-големият препъникамък, който прескочихме. Наистина съм поразен да излезе някой от опозицията да излезе и да каже на черното бяло. Това, което беше направено, беше подвиг“, обобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Ако вчера бяхме загубили, за българските шофьори щяхме да говорим в минало време. В момента щяхме да говорим колкио е голям провалът, ако бяхме загубили грласуването“, напомни Новаков.

„Превозвачите трябваше да се организират на протест още тогава, ще трябва да го направят и сега. Този проект не трябва да бъде допускан, защото това е кражба на бизнес. Транспортът е третата по доходи индустрия в България и то изцяло частна. Виждаме как Франция и Германия налагат силово своите интереси“, каза Джамбазки. 

И с какво заплаши европейските страни, нещо, което изобщо не топли българските превозвачи и шофьори:

Според него активните протести могат да доведат до промяна. „На това решение не може да бъде наложено вето. Ако планът влезе в сила, е важно България да наложи вето на следващото важно решение, което засяга големите дърави като Франция и Германия“, добави Джамбазки и добави, че трябва да спрем да бъдем „йесмените“, каквито бяхме от 2007 г.

Беззъбо изказване, което показва за пореден път, че никой не ни взема на сериозно и отново ще изпълняваме заповеди, които не искаме. Джамбазки уплаши гаргите.