//Прокуратурата не видя престъпление в „Ало, Банов съм“
боил банов

Прокуратурата не видя престъпление в „Ало, Банов съм“

На 11.04.2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.

Поради засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението от 11.04.2019 г.

Според разследването на Елена Йончева през 2016 г. Боил Банов, в качеството си на зам.-министър на културата, който в момента е министър, опрощава поне 700 000 лева неустойка на фирма строител.

Банов дава указания на служители от министерството как да бъдат подправени документите, разговаря по телефона с независимия контрол как да подправят и те документите, за да не си прибере държавата тези пари. Третото нещо, което прави Банов е да говори с ръководителя на проекта за това как да синхронизират подправянето на тези документи.

Обектът е Ларгото, втория и третия етап от строителството му, а наименованието на евро проекта, по който е финансиран е „Античен културно комуникационен комплекс Сердика“. Фирмата изпълнител има закъснение на извършваните дейности, за което дължи неустойка.