//Пълен смях – Столична община не знае законен ли е строежът на“Златен век“ на „Артекс“!
артекс, златен век

Пълен смях – Столична община не знае законен ли е строежът на“Златен век“ на „Артекс“!

Апартаментите на властта и фирмата, която им ги е продала – „Артекс“, ще се окаже твърде интересна история с взривяващ ефект на доминото.

Разплитането на връзките между властта и бизнеса оголи взаимодействия, които отдавна са известни на обществото, но управляващите публично отричиха години наред.

Скандалът с ремонта на  бул. „Граф Игнатиев“ и плочките за баня пред църквата „Св. Седмочисленици“ буквално са смешни пред това, какво са правили Столична община, парламентът, ГЕРБ и Цветанов за „Артекс“. А въпросният ремонт и плочки взеха главата на зам.- кмета Евгени Крусев, който получи обвинение за извършени длъжностни нарушения на Закона за обществените поръчки. За случая „Златен век“  – мълчание.

За момента не е ясно законно ли е строителството на сградата „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в отговор на въпрос на bTV.

По думите му ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне.

Това се случва след като избухна скандалът, което доказва, че е имало съгласувано мълчание и затваряне на очи от страна на общината, кмета, главния архитект, управляващите и всички по веригата, които в момента мълчат и са приклекнали преди решението за Цветанов и неговото място в партията и политическия живот.

Здравков не спира само с горното признание, но и допълва, че разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г.

Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал есемеси за натиск от семейство Мирянови (собстневици на фирма „Артекс“ – б.ред.), но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят.

Не стана ясно защо в документацията за строежа на „Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.