//Румен Радев: Правителството няма собствена позиция за Венецуела, затова няма какво да обсъждаме заедно
президентът

Румен Радев: Правителството няма собствена позиция за Венецуела, затова няма какво да обсъждаме заедно

„Когато говорим за Венецуела, когато правителството публично представи мотиви за тази позиция, според мен трябва да бъде по-внимателно. Това, че във Венецуела има тежка остра политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза при това, че 4 милиона са напуснали страната. Защото много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България. Положението в България също, което до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем само нашата мигрантска криза. Нека я сравним с Венецуела при 32 млн. население. Да сравним колко българи са напуснали страната.“

Това заяви президентът Румен Радев в министерство на отбраната, като в качеството си на върховен главнокомандващ запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинените на министър на отбраната през учебната 2018 г.

„Българското правителство няма собствена позиция, така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана, още предишния ден преди Съвета по сигурност. Виждате, че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси“.

Поп повод изказването на вънщната министърка Екатерина Захариева пред бТВ, че се е обърнала към президентството за евентуално съгласуване на позициите за Венецуела, Румен Радев отвърна многозначително:

„Странно е защо МВнР ме търси за съгласуване на една преписана позиция, а не ме търси по много важни въпроси, които касаят нашите национални интереси. Договора за добросъседство с Македония например, протокола за присъединяване на Македония към НАТО, не ме потърсиха и, знаете – само седмица след мен в Москва пристигна и премиерът. Аз го разбрах от нашите руски партньори – неговата предстояща визита, пред вашите камери и камерите на световните телевизии. Нито са ме потърсили за сесията на ООН в Ню Йорк“.

Що се отнася пък до плиткоумното и обидно извакзване на Бойко Борисов, че „специално за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война“, президентът елегантно-саркастично отговори:

„Намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са поставени в унизително положение от политиците. Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им. Аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети на българските ВВС.“