//Само във Феникснюз: Биячите на децата от Асеновград – с окончателни присъди и в затвора!
40-те извора

Само във Феникснюз: Биячите на децата от Асеновград – с окончателни присъди и в затвора!

Окръжният съд в Пловдив се произнесе окончателно срещу 11-те биячи на деца от клуба по гребане в Асеновград на 7 юни т.г. с присъди, по-високи от тези на първоинстанционните магистрати. Делото бе гледано по съкратена процедура.

Припомняме, че бруталният случай накара градчето да настръхне и хората да излязат на масови протести срещу своеволията на местните роми.
На 26 юни 2017 г. група младежи нападна с камъни и колове деца и треньори от отбора по гребане в Асеновград.
Разправията започва край язовир „40-те извора” по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК „Асеновец”.
Две от момичетата от отбора са в лодката си, но едното загубва баланс и пада във водата. За да се качи отново в лодката се налага двете момичета да отидат до брега. Там стояла ромската група. Първо предложили помощ на момичетата, но те им отказали. Тогава младежите станали агресивни.
„Започнаха да ни целят с топки и с камъни, тръгнаха да плуват след нас”, разказва Биляна, която е едно от момичетата в лодката. Тя е категорична, че с приятелката ѝ по никакъв начин не са предизвиквали тази агресия. Според нея ромите дори заплашили момичетата, че искат да ги убият и удавят.
Първи на помощ на момичетата идват треньорите Иван Чорлов и Йордан Григоров, които разбират за инцидента от друго момиче, станало свидетел на случката.
„Още докато питах какво става, те започнаха да ме замерят с камъни, метални столове и колове”, обясни тогава Йордан. Той разказва, че нападателите взели греблата им и започнали да ги удрят с тях.
„Имаше малки деца, които бяха удряни”, коментира още Йордан.
От ситуацията се спасяват едва когато идва друг техен колега, който отвлича вниманието на групата. Тогава потърпевшите подават сигнал до телефон 112 и тръгват към Асеновград.
Това обаче не спира ромите, които причакват отбора близо до болницата в града. Там те започват да къртят метални колове от близките строежи лопати и брадви, разказва Гергана, която е майка на едно от битите деца. При инцидента мъжът ѝ също е пострадал. По думите ѝ единият от нападателите се опитал да го прегази ѝ с колата си, но не успял и го влачил около 5 метра.

Арестувани бяха 11 души. 5 ефективни присъди и 6 условни.
В затвора влизат Емрал Рамадан, Абдраман Абдраманов, Васил Иванов, Стефан Димитров и Асен Асенов.
Техните присъди съответно са:

Емрал – 1 г. затвор, Абдраман – 2 г. затвор, Стефан – 1 г. зад решетките, Васил – 2 г. затвор и Асен – 1 г. зад решетките.
Справка от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, поискана от Fenixnews.eu показа, че всички са влезли да изтърпят наказанията си и никой не е избягал и не се укрил от правосъдието.
Към момента Емрал е изтърпял наказанието си в Пловдивския затвор и е на свобода.
Абдраман още излежава присъдата си в същия затвор. Стефан също е вече освободен, Васил лежи в Пловдивския затвор, а Асен е в Пазарджишкия.

Емрал Рамадан е признат за виновен, че на ул. „Любен Каравелов” е хвърлял камъни, участвал е в масово сбиване, отправял е ругатни и заплахи, имал е и други агресивни действия, извършени на обществено място и за заканата с убийство на треньора Йордан Григоров.
Абдраман Абдраманов е признат за виновен за това, че на язовир “40-те извора” е участвал в нанасяне на побой, отправял е ругатни и заплахи, като деянието е извършено в присъствието на много хора, както и за това, че на ул. ”Цар Иван Асен II” е участвал в нанасянето на побой с метална тръба, както и за причиняването на средна телесна повреда на Майкъл Иванов, изразяваща се в счупване на 11-и гръден прешлен.
Стефан Димитров е признат за виновен, че на ул. ”Любен Каравелов” е хвърлял камъни, ругал, заплашвал и е участвал в масово сбиване и отправил закана за убийство на Йордан Григоров.
Асен Асенов е признат за виновен, че на ул. ”Любен Каравелов” е хвърлял камъни и е участвал в масово сбиване.
Отделно от ефективното наказание Васил Иванов е осъден да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Тодор Тодоров сумата от 15 000 лева, а не както постанови Асеновградският районен съд – 8000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени щети, причинени от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 26 юни 2017 г. до окончателното й изплащане.
Средната телесна повреда на Тодор Тодоров се изразява в счупване на четвъртата дланова кост и разкъсване на разгъващото сухожилия на лявата ръка, довели до трайно затрудняване на движението .

Що се отнася до останалите 6-има, всички те получиха увеличение на присъдите си и получиха наказания от по от 2 г. затвор с 5 г. изпитателен срок за всеки от тях, като окръжните магистрати са увеличили изпитателния срок на първоинстанционните магистрати. Това научихме от Окръжният съд в Пловдив.

Наказаните са: Яшар Сами, Исмет Лютви, Славчо Михайлов , Ангел Михайлов , Костадин Мечев и Джавет Юсеинов.