//Силиконки, ритнитопковци и просташки обиди в парламента по ветото на президента за Изборния кодекс
парламент

Силиконки, ритнитопковци и просташки обиди в парламента по ветото на президента за Изборния кодекс

Българският парламент всеки ден показва, че това, на което казваме „стигна дъното“, има още по-голямо дъно.

Против ветото на президента, без присъствие в залата на БСП, гласуваха всички присъстващи в залата 154 народни представители.

Скандалите за пореден път не отсъстваха от дебатите. Лидерът на НФСБ, добре познат с безпардонния си език и поведение посочи, че празните банки ще се напълнят със силиконки, ботокси и ритнитопковци. Веселин Марешки го контрира, че ритнитопковците може да имат повче акъл от Симеонов. Това ги накара да си мерят мъжествата, което доведе до нерви Марешки и нареже тоалетното екс вице „политическа проститутка“.

Обединени патриоти, разцепени изначално, отново се разделиха за праговете на преференциите. Искрен Веселинов от ВМРО зяви, че няма да подкрепят ветото не само заради заявката на ГЕРБ да върне старите прагове на преференциите, но и заради цялостните мотиви на президента:

Валери Симеонов пък отхвърли намерението на ГЕРБ за връщане на праговете на преференциите:

„Тук се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск. В листите на партиите случайно попаднали  хора да отидат на втора и трета позиция, което подменя модела на парламентарната демокрация, който модел се възпроизвежда във всеки избор“.

От „Воля“ се обявиха против машинното гласуване и настояха за дистанционно гласуване и премахване на праговете на преференциите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че истинските ограничения в последните промени в изборните правила не са отчетени. – ограничения брой секции – до 35, които могат да се разкриват в държавите извън Европейския съюз. Той призова президента да сезира Конституционния съд.

Корнелия Нинова, извън парламента, на пресконференция на „Позитано“ №20 отсече, че отхвърлянето на ветото е сделка между ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти.

Червената лидерка твърди, че ГЕРБ опрощават на мюфтийството задълженията към държавата. „Питайте Българската православна църква какво мисли по този въпрос. Сделката е – ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП – вие ни опрощавате задълженията към мюфтийството“, каза Нинова. По думите и това е още едно доказателство за правотата на намерението на БСП да стои извън това статукво и задкулисие.

Снимка: Уикипедия