//Скандален наглец: Валери Симеонов изгони Мая Манолова от Тристранката, решават съдбата на хората с увреждания!
валери симеонов

Скандален наглец: Валери Симеонов изгони Мая Манолова от Тристранката, решават съдбата на хората с увреждания!

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя ѝ вицепремиерът Валери Симеонов общественият защитник няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито и тя не е член на съвета, предаде БНР.

Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител – този за ранното пенсиониране на миньорите. „Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова.

Председателят на заседанието Симеонов каза, че омбудсманът не е поканен официално и заяви, че ако е искала да присъства е трябвало да се обърне към него преди заседанието. За пореден път този човек демонстрира тотално незачитане на правата на българските граждани с безскрупулното си, гаменско поведение. За пореден път така нареченият тоалетен министър показа, че интересите на държавата го интересуват само когато го засягат лично и то с финансови измерения. Нищо свято няма за него.
Само преди дни Манолова обвини управляващите, че преписват стария закон и де факто не променят нищо в ситуацията на хората с увреждания в страната и оставят досегашното тежко положение, заради което майките са на палатки зад народното събрание.
Майките днес отсякоха категорично, че на 1 октомври излизат на брутален протест на 30 юли срещу неефективните поправки в Закона за личната помощ.

На днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) трябва да обсъди проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.

Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания. Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото. В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните. Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации.

НСТС трябва да разгледа и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Снимка: OFFNews