//Скандална снимка на Борисов с международноиздирван измамник!
борисов, гал барак

Скандална снимка на Борисов с международноиздирван измамник!

Пореден скандал, свързан със службите ни, се завихри последните дни. Огромен удар срещу финансовите измами, в който е участвал паралелно с австрийските и германските служби ГДБОП, при пълна медийна тишина.

Без нито едно официално съобщение, без гръмка пресконференция за разкритата измама с бинарни опции. На снимка с основния измамник в схемата грее премиерът Бойко Борисов, заедно с равин Йосиф Саломон в кабинета на министър председателя.

Според онлайн изданието „Файненшъл телеграм” снимката е от март 2018 г., пуснал я е в своята фейсбук страница равин Йосиф Саломон, представител на ортодоксално еврейско религиозно течение в София.

„Човек може да се учуди как въпреки многото свидетелства за неговата кибер престъпна дейност, той още не е обезпокояван от службите в България. Добре, има очевиден отговор на този въпрос: Гал Барак харчи много пари да подкупи властите и техните служители. Нещо повече – той има близки връзки с равина Йосиф Саломон в София. Тази връзка е с най-голяма важност за предпазването на „Вълка от София” и неговия отбор” , пише още „Файненшъл телеграм”.

Публикацията на „Файненшъл телеграм” е от 3 ноември 2018 г.

„Гал БАРАК, Вълкът на София, е един от ключовите играчи на незаконната глобална индустрия за бинарни опции, движени предимно от израелски актьори, посочва Симона Уайнингъл от Times of Israel.

В момента БАРАК се намира в София, където действа като директор и принципал зад оператора boiler room, или преведено на български „котелно помещение“ E&G България и много нелицензирани и следователно незаконни платформи за търговия. Човек може да се чуди защо, въпреки многото доказателства за неговата киберпрестъпност, той все още не се притеснява от правоприлагащите органи в България. Е, има ясен отговор на този въпрос: Гал БАРАК харчи много пари, за да подкупи властите и техните служители. Освен това той има близки връзки с равина в София – Йосеф Саламон. Последната връзка е от изключителна важност за защитата на Вълка на София и неговия екип.“, констатира още“ Файненшъл телеграм”.

Припомняме, че след като стана известно съобщението от чуждите медии – австрийската полиция съобщи на 26 февруари, че е разкрила онлайн финансова търговска измама, чиито жертви в Европа по първоначална оценка са ощетени с около 100 милиона евро, българските служи продължаваха да мълчат.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Смята се, че жертвите са няколко хиляди европейци, уточни австрийската Федерална криминална полиция, цитирана от АФП и БТА.

Схемата е била обект на разследване от средата на 2017 година и се смята, че е използвала имейли, социални медии и дори собствени кол центрове, за да достигне до жертвите си.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия.

Международен съвместен разследващ екип е координирал разследването с българската и чешката полиция. В края на януари и началото на този месец в България е имало няколко спецакции, в които бе задържан „основен заподозрян“ и са конфискувани 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Проверка на сайта на ГДБОП обаче показва, че подобна акция не е била оповестена на медиите и обществеността. Наркотици, мигранти, ТЕЛК, оръжия да, но не и подобна мащабна разбита схема за измами с бинарни опции.

Мълчанието на службите започна малко по малко да преминава в говорене – откъслечно бе изплюто камъчето, че задържания за случая израелец се казва Гал Барак, който имал много фирми в България.

Едва днес, изпратен в БТВ, комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ накаря изплю камъчето и призна, че България е била логистичен мегацентър за киберизмами за т.нар. бинарни опции. Чрез тези дейности са придобити над 100 милиона евро. Измамата е оперирала в няколко държави.

„Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами”, поясни Колев.

Комисар Колев обясни, че са създавани сайтове, които са давали възможност да се залага на бинарни опции. Те масово се рекламират в интернет и оставят възприятието у потребителите, че могат лесно да удвоят чрез капитали своята инвестиция. Отделно се създават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги призовават да извършват инвестиции на бинарни опции.

„Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си“, обясни началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Ръководителят на престъпната група Гал Барак, наричан още „Вълка от София”, няма престъпления на територията на България, но затова се извършва съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на „инвеститора”, пояси Колев и стана ясно, че антимафиотите са били пределно наясно с кого си имат работа, но не са обелили и дума по темата.

Самите служители в колцентровете не са знаели, че извършват измами, добави той и отбеляза, че има стотици такива колцентрове у нас.

И без да навлиза в повече подробности по така неприятния явно за нашите служби случай, Колев прехвърли темата към други измами в интернет, свързани с децата и жените.

Докато вървят откъслечните обяснения по темата, „24 часа“ публикува материал, в който се посочва, че Гал Барак е арестуван на границата със Сърбия при опит за избяга.

Преди това обаче Софийският окръжен съд е освободил евреина с домашен арест, защото страдал от тежка множествена склероза.

Барак е бил арестуван на ГКПП Калотина на 29 януари т.г., отново пълна тишина по темата. При проверка на документите му се оказало, че е издирван в шенгенската информационна система. Затова граничарите веднага го задържали.

И така Барак го чака екстрадиция в Австрия, издирван от шенгенската информационна система, но съдът преценил, че е за домашен арест.

Странното мълчание на службите вероятно можеше да продължи и заради снимката на премиера с измамника, която поражда стотици въпроси, ако не се бяха разприказвали австрийските служби и не се бяха намесили в разследването на Барак.

Справка в Търговския регистър показва, че израелецът е с участие в седем фирми в България, като някои от тях са клонове на чужди фирми.

Остава неприятният въпрос защо премиер е на снимка с издирван от шенгенската система престъпник, а ГДБОП мълчи за акцията по разбиване на схемата, при която са ужилени стотици души на българска територия?!

Едва след като медиите зашумяха по случая прокуратурата пусна прессъобщение преди минути по случая с уточнението, че е по повод публикации в австрийските медии!!!

Освен, че работят от началото на годината по случая и какви претърсвания и изземания са направили, от държавното обвинение посочват още:

„По издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест, на 30.01.2019 г. Окръжна прокуратура – София е постановила задържането на лицето Гал Барак, гражданин на Държавата Израел, сочено като основен член на международната престъпна група, който е направил опит да напусне страната ни през ГКПП Калотина. По искане на Окръжна прокуратура – София, с определение от 01.02.2019 г. на Окръжен съд – София, спрямо Гал Барак е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а с определение на Апелативен съд – София от 07.02.2019 г. след жалба от Гал Барак, мярката му за неотклонение е изменена в „домашен арест“.

Понастоящем в Окръжен съд – София продължава производството по Европейската заповед за арест – за предаване на Гал Барак на австрийските съдебни власти.

Прокуратурата продължава и към настоящия момент да извършва следствени действия по искане на европейските партньори.“, пише BNews.

Снимка: Файнешъл телеграм