//С какво още парламентът не спазва законодателството?
парламент

С какво още парламентът не спазва законодателството?

Вчера в Народното събрание се разрази голям скандал относно състава и мандата на ЦИК. БСП внесе проекторешението си за смяна на състава на ЦИК и го обяви официално в кулоарите, като отхвърли обструкциите на ГЕРБ и настоя да се спази законът.

„Съгласно член 51 от  Изборния кодекс, членовете на ЦИК се избират за 5 години. Нов състав следва да се избере не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичането на тези 5 години. Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014г. За да изпълним закона, трябва да изберем нов състав преди 21 февруари 2019 г.“, обясни пред медиите в НС Крум Зарков.

Как реагираха останалите партии?

ДПС по-скоро споделят аргументите на ГЕРБ, че нов състав на ЦИК пред два важни избора може да се окаже непремерен риск.

Партриотите очаквано действаха като орел, рак и щука – НФСБ са против смяна на комисията на прага на вот, а ВМРО по-скоро застава зад искането на левицата да се спази законът и процедурата.

„Атака“ не изразяват отношение до момента по темата. Те в момента са в поредна война със Симеоново кой е парцал и кой на кого е отворил очите за политиката.

В тази връзка Българският институт за правни инициативи (БИПИ) изпрати писмо до председателя на НС Цвета Караянчева, всички шефове на парламентарни групи, както и до председателя на правната комисия Данаил Кирилов и медиите. В него се посочва:

„Конкретен повод да отправим това открито писмо до Вас са публично изразените мнения на народни представители във връзка с изтичащия на 20 март 2019 г. мандат на настоящия състав на Централната избирателна комисия и заявените намерения да не се проведе процедура за избор, съгл. чл. 46, чл. 47 от Изборния кодекс във връзка с чл. 93 от ПОДНС.

Като организация, която от осем години наблюдава систематично публичните процедури по избор от законодателната власт и в съдебната власт, с неудовлетворение отбелязваме, че Народното събрание продължава да нарушава законови разпоредби, когато осъществява правата и задълженията при избора изцяло или частично на колективни и еднолични независими контролни, надзорни и регулаторни органи.“

От БИПИ казват още, че “ е неприемливо законодателният орган системно да нарушава сроковете, в които следва да изпълни задълженията и правомощията си да конституира органи, особено когато няма нито правна, нито политическа логика или обстоятелства, които да налагат подобни изключения.

Народното събрание изпитва системни дефицити в провеждането на публични и прозрачни процедури за избор. Скандалите, свързани с избора на органи, в предходни състави на парламента имаха силен обществен отзвук. Настоящият състав на Народното събрание също се проваля в опита си да даде гаранции на обществото, че изборите, които прави, са основани единствено на професионалните и морални качества на кандидатите, а не почиват на тясно партийни и конюнктурни интереси. Ярки примери в това отношение са изборът на членове на Висшия съдебен съвет, на нов състав на КРДОПБГДСРСБНА, на Бюрото за контрол над СРС и др. Фактът, че Народното събрание не провежда процедурите за избор в срок създава устойчивото впечатление, че изборите се провеждат тогава, когато се намери „правилния“ човек и процедурите се огъват спрямо конкретни лица.“

Организацията настоява народните представители:

 да спазват законоустановените времеви рамки, в които да провеждат публични, прозрачни, отговорни и почтени процедури;

 да се усъвършенстват механизмите за селекция на кандидатите като изискват от тях предоставянето на концепция за управление спрямо позицията, за която са предложени;

 ресорните комисии по избора да провеждат обществени и експертни дискусии за състоянието на органите, заедно с кандидатите;

 да се поддържа и актуализира публичен електронен календар с мандатите на органите, които се избират и тези, които отчитат дейността си пред Народното събрание.

Ще има ли изненадани от последващите действия на управляващото мнозинство?!

Ето и пълния текст на писмото:

022019 Писмо до НС във връзка с изтичащи срокове