//Цацаров разпореди проверка на ДОСТ заради искане да бъде признато национално малцинство
цацаров

Цацаров разпореди проверка на ДОСТ заради искане да бъде признато национално малцинство

На 26.03.2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/, за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя напартията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Ето и линк към подписката.