//Цветанов прави огромни гафове, а ние плащаме за случая с „бебето от фризера“!
цветанов

Цветанов прави огромни гафове, а ние плащаме за случая с „бебето от фризера“!

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс. Държавата трябва да покаже характер и да се водим от една цел – да защитим интересите на всички български граждани и да гарантираме спокойствието и сигурността на всички български граждани както в България, така и в ЕС.“

Помните ли тази реч на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов от трибуната на парламента на 3 декември 2010 г.?

Тогава той си позволи да извади цитати от записи от разоговорите и ги разсекрети самоволно, на лекарите от Горна Оряховица, с които да „подплати“ аргументите си, че тези хора са престъпници и са извършили престъпление.

Тогава той благодари на лекарите от ГЕРБ, че не са се включили в декларацията на лекарите-депутати, които протестираха срещу полицейските действия.
„Днес всеки сигнал трябва да бъде проверен и да се търси отговорност за тези, които са извършили престъпления. Исках да ви дам цитати, за да си изградите изводите. Аз съм винаги на ваше разположение, когато има подобни въпроси“, каза още Цветанов. Според него се изразходва много енергия закоментиране на полицейщината, но МВР е правилният път.

Към днешна дата, 8 години по-късно, лекар, набеден за убийството на новороденото, осъди прокуратурата на втора инстанция за 40 000 лева обезщетение.

Случаят, станал известен като „бебето от фризера”, стана повод за обвинения към четирима лекари от болницата в Горна Оряховица,че погрешно обявили новородено за мъртво, след което го укрили във фризер. Тогава без разследване МВР и прокуратурата единодушно обявиха, че бебето е било живо близо денонощие след раждането, а четиримата медици бяха задържани при показен арест пред колегите им.

Три години след началото на разследването делото бе прекратено поради липса на престъпление. Деветорна съдебна експертиза доказа, че лекарите са действали правилно в ситуацията и бебето действително е било мъртвородено.

Четиримата лекари – Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров, бяха арестувани показно пред колегите си в болницата. Милатович, който дори не беше сред обвинените, обаче заведе иск за обезщетение.

Магистратите са приели, че моралните вреди за Милатович са нанесени най-вече от непремерени изказвания на определени представители на прокуратурата, които без сериозно разследване и проведени експертизи публично обявили, че новородено бебе е убито от лекари.
Така нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства на практика създали общественото убеждение, че Милатович е престъпник.

Според свидетелски показания на негови колеги, допреди инцидента лекарят бил един от най-търсените специалисти в областта. След обявеното по медиите обаче вече никой не искал да ходи в болницата, а лекарите там били наричани „убийци”. Затова допринесло и публичното огласяване на записите. Съдът допълва, че няма право и задължение да преценява доколко то е незаконно, но заявява, че определено представлява противоправно поведение.

Защо Цветанов не е наказан ли?

Два пъти прокуратурата отказва да образува дело срещу него за набедяване на лекарите от трибуната на Народното събрание.
Наблюдаващият прокурор писмено е дал разрешение на Цветанов да обяви само и единствено имената на докторите.

Според сигнал до прокуратурата от един от докторите, участващи в разговора за набеждяване от страна на Цветанов, прокуратурата се е произнесла с отказ за образуване на дело, защото по смисъла на закона набеждаване се извършва само пред онези органи, които могат да възбудят наказателно преследване, а Народното събрание не попада сред тях.

Това е поредният случай, в който данъкоплатците ще плащат за показните акции на Цветанов. България загуби няколко дела в Страсбург, а цената няма да я плаща дясната ръка на Борисов.