//Президентът наложи вето на Изборния кодекс: Отсъства воля за прозрачен изборен процес!
румен радев

Президентът наложи вето на Изборния кодекс: Отсъства воля за прозрачен изборен процес!

Президентът Румен Радев направи изявление пред медиите по отношение на решението му да наложи вето на Изборния кодекс.

„Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите“, заяви Радев.

„Промените не въвеждат критерии, при които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми! Така конституционно право – изборното право – остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори!“

Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Така пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. В тази връзка, налагам вето на посочените промени, заяви държавният глава:

„Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия извадят отсъствието на воля за прозрачен изборен процес.

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През миналата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Проблемно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал“.

„Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото“, каза още държавният глава.